ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΕΣ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ

Λάθη που πρέπει να αποφεύγονται  

Οι φακοί δεν πρέπει να έρχονται ποτέ σε επαφή με άγριες επιφάνειες διότι μπορεί να καταστραφούν. Εάν ο φακός πέσει στο πάτωμα, για να τον  μαζέψετε θα πρέπει πρώτα να υγράνετε το δάχτυλό σας και στην συνέχεια να τον πιάσετε μαλακά με προσοχή.

Αποφεύγετε να εκτίθετε τους φακούς κοντά σε θερμότητα ( π.χ. ντουλαπάκι αυτοκινήτου, καλοριφέρ) διότι μπορεί να παραμορφωθούν.

Αποφεύγετε οποιαδήποτε κατάσταση που μπορεί να ασκήσει δυνατή πίεση στο φακό διότι μπορεί να παραμορφωθεί ή να σπάσει.

Συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε: Η συντήρηση  

Οι φακοί επαφής θα πρέπει να είναι τέλεια καθαρισμένοι πριν την εφαρμογή τους.

Χειριστείτε τους φακούς σας μόνο με καθαρά χέρια.

Για να υγράνετε τους φακούς σας μην χρησιμοποιείτε τον νιπτήρα (υπάρχει κίνδυνος να χαθεί αν σας πέσει από τα χέρια). Προτιμήστε ένα κοινό μπωλ.

Οι φακοί δεν πρέπει ποτέ να έρχονται σε επαφή με υγρά διαφορετικά από αυτά που έδωσε ο γιατρός σας.

 

Πότε να συμβουλεύεστε τον οφθαλμίατρο σας 

Απευθυνθείτε στον γιατρό σας όταν παρουσιαστεί κοκκίνισμα ή έκκριση στο μάτι σας. Αποφεύγετε στην περίπτωση αυτήτην εφαρμογή των φακών σας.

Αφαιρέστε αμέσως τους φακούς σας στην περίπτωση που έχετε αίσθηση ξένου σώματος, θαμπή όραση, τσούξιμο, πόνο κ.τ.λ.π. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Μην χρησιμοποιείτε τους φακούς σας παρουσία τοξικών ατμών.

Εάν κάποιο ξένο σώμα εισέρθει στον φακό σας, αφαιρέστε τον αμέσως, και εφαρμόστε τον πάλι μόνο αφού τον έχετε ξεπλύνει πολύ καλά με φυσιολογικό ορό. Αν το σύμπτωμα παραμένει συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Κατά την πρώτη περίοδο χρήσης των φακών σας μπορεί να έχετε αισθήσεις όπως έντονο δάκρισμα, αίσθηση ξένου σώματος, κίνηση του φακού, διαφορετική αίσθηση μεταξύ των δύο ματιών. Μην ανησυχείτε, οι ενοχλήσεις αυτές μειώνονται με τον χρόνο. Στην περίπτωση όμως που παρατείνονται συμβουλευθείτε τον οφθαλμίατρό σας.

Καλό είναι να κάνετε έλεγχο της οράσεως, των ματιών και των φακών σας κάθε 6 μήνες ανεξάρτητα αν έχετε ή όχι προβλήματα.

 

Πότε να χρησιμοποιείτε τους φακούς σας και πότε όχι 

Εφαρμόστε τους φακούς στο σχολείο, στην δουλειά σας ( εκτός και αν η δουλειά σας έχει να κάνει με σκόνη, καπνούς κ.τ.λ. οπότε αντενδείκνυται η χρήση τους), στην βραδινή έξοδο, στα σπορ και σε όποια άλλη δραστηριότητα νομίζετε.

Καλό είναι στο σπίτι να μην φοράτε τους φακούς σας δίνοντας την ευκαιρία στα μάτια σας να ξεκουραστούν και να οξυγονωθούν καλύτερα. Να έχετε πάντοτε ένα ζευγάρι γυαλιά της ίδιας διορθώσεως με τους φακούς σας.

Μην κοιμάστε ποτέ με τους φακούς σας!

Η ανέχεια των φακών σας εξαρτάται και από την υγεία σας. Στην περίπτωση που υποφέρετε από κρύωμα, συνάχι, γρίπη, έχετε περίοδο ή παίρνετε φάρμακα καλό είναι να αποφεύγεται την χρήση των φακών σας. Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Ξεκινήστε σταδιακά την χρήση των φακών σας κατά την πρώτη περίοδο. Την πρώτη μέρα εφαρμόστε τους για μία ώρα, την δεύτερη για δύο ώρες, την τρίτη για τέσσερις ώρες, την τέταρτη το ίδιο και στην συνέχεια αυξάνετε σταδιακά τον χρόνο χρήσεως τους μέχρι την πρώτη εβδομάδα μετά την οποία μπορείτε να τους χρησιμοποιείτε κανονικά. Η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική ώστε να αποφευγθεί δυσανεξία στους φακούς καθώς επίσης και για να δώσετε την ευκαιρία στα μάτια σας και στον εγκέφαλό σας να συνηθίσουν στα καινούρια οπτικά ερεθίσματα.

Εφαρμόστε τους φακούς σας πριν κάνετε χρήση του μακιγιάζ στα μάτια σας.

Στην παραλία κατά τη διάρκεια του μπάνιου καλό είναι να μην φοράτε τους φακούς σας. Αν θέλετε μπορείτε να τους φοράτε με προσοχή αποφεύγοντας τις βουτιές με ανοιχτά τα μάτια διότι μπορεί να τους χάσετε. Προσοχή στον δυνατό άνεμο και την άμμο.