Λέγεται ότι τα μάτια είναι ο καθρέπτης της ψυχής. Αποκαλύπτουν τι σκεφτόμαστε και εκφράζουν αυτό που αισθανόμαστε. Μερικές φορές όμως, λόγω της κληρονομικότητας ή της διαδικασίας γήρανσης, τα μάτια μας δεν μεταφέρουν το πλήρες φάσμα των σκέψεων και των συναισθημάτων μας.
Βλέφαρα ή φρύδια που έχουν χαλαρώσει, μπορούν να κάνουν ένα πρόσωπο να φαίνεται συνέχεια λυπημένο ή κουρασμένο, ενώ ένας τραυματισμός της περιοχής, εκτός από μη φυσιολογική εμφάνιση, μπορεί να προκαλέσει και βλάβη στη λειτουργία του ματιού.
Η αισθητική οφθαλμοπλαστική χειρουργική μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εμφάνιση ενός ατόμου, κάνοντάς το να φαίνεται νεώτερο, με περισσότερη ζωντάνια και πιο λαμπερό βλέμμα.

Βλεφαροπλαστική

Οι βλεφαροπλαστικές επεμβάσεις μπορεί να αφορούν τα άνω ή τα κάτω βλέφαρα ή και τα δύο. Σκοπός τους είναι η μείωση της περίσσειας του δέρματος και του λίπους από την περιοχή γύρω από τα μάτια, ώστε να επιτευχθεί μια πιο νεανική εμφάνιση. Κατά τη διάρκεια της εγχείρισης γίνονται πολύ μικρές τομές μέσα στις φυσιολογικές πτυχές του δέρματος των βλεφάρων. Στη συνέχεια το περιττό δέρμα και λίπος αφαιρείται και αναδιαμορφώνεται, και οι τομές κλείνονται με πολύ μικρά ράμματα. Οι τομές είναι πρακτικά αόρατες και τα όποια σημάδια εξαλείφονται με την πάροδο του χρόνου.
Εκτός από τις χειρουργικές τεχνικές, βελτίωση στην εμφάνιση του δέρματος μπορούν να επιτύχουν και μη χειρουργικές μέθοδοι, με θεαματικά πολλές φορές αποτελέσματα.

Botox

Πρόκειται για την πιο δημοφιλή μέθοδο εξάλειψης των ρυτίδων έκφρασης από το μέτωπο και το πρόσωπο. Συνίσταται στην εφαρμογή με απλές ενέσεις ενός ειδικού φαρμάκου, που ακινητοποιεί τους μύες που προκαλούν αυτές τις ρυτίδες. Η όλη διαδικασία διαρκεί λίγα μόνο λεπτά και τα αποτελέσματα διαρκούν 4-6 μήνες. Το φάρμακο αυτό δεν απορροφάται από τον οργανισμό και δεν έχει άλλες παρενέργειες.

Υαλουρονικό οξύ και Μεσοθεραπεία προσώπου (Mesolifting)

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα φυσικό συστατικό του δέρματος με μεγάλη σημασία στη διατήρηση της υγείας και της αντοχής του. Στην Αισθητική Ιατρική χρησιμοποιείται ως ενέσιμο εμφύτευμα για την άμβλυνση των ρυτίδων γήρανσης και την αύξηση του όγκου στα χείλη, καθώς επίσης και στη μεσοθεραπεία προσώπου (Mesolifting), όπου χρησιμοποιείται ταυτόχρονα με άλλα βιταμινούχα σκευάσματα. Το αποτέλεσμα είναι η σύσφιξη του δέρματος, η αύξηση της ελαστικότητας και της σφριγηλότητάς του και η σε βάθος ενυδάτωσή του. Η διάρκεια της άνω βλεφαροπλαστικής είναι περίπου 90’,και της κάτω περίπου 100-‘120’ υπό τοπική αναισθησία χωρίς να απαιτείται παραμονή του ασθενούς στην κλινική.

Οι μέθοδοι που εφαρμόζονται είναι, για την κάτω βλεφαροπλαστική η προσπέλαση χωρίς εξωτερική τομή δια του επιπεφυκότος (η τομή γίνεται στο εσωτερικό του κάτω βλεφάρου) και προτιμάται σε ασθενείς με περίσσεια λιπώδη ιστού χωρίς περίσσεια δέρματος και η κάτω βλεφαροπλαστική με προσθία προσπέλαση όπου η τομή γίνεται αμέσως κάτω από τις βλεφαρίδες τοποθετούνται μικροσκοπικά ράμματα που αφαιρούνται μετά από 4 -5 μέρες. Αυτή προτιμάται σε ασθενείς με περίσσεια δέρματος αλλά και λιπώδη ιστό και μπορεί να συνδυαστεί ευκολότερα από την προηγούμενη με midfacelift η και κανθοπηξία (όταν υπάρχει χαλάρωση και εκτροπή προς τα έξω του κάτω βλεφάρου με συνοδό δακρύρροια).  Στην Ανω βλεφαροπλαστική χρησιμοποιείται η προσθία προσπέλαση πάλι με τοποθέτηση λεπτοτάτων ραμμάτων που αφαιρούνται και αυτά την 4η- 5η μέρα και μπορεί να συνδυαστεί αν συνυπάρχει με διόρθωση πτώσης του ανω βλεφάρου και ακόμα με εσωτερικό Browlift (ανόρθωση οφρύος).
Το μετεγχειρητικό οίδημα και η έκχύμωση ποικίλλουν σε κάθε ασθενή. Είναι εντονότερα την 2η με 3η μετεγχειρητική μέρα και κατόπιν σταδιακά υποχωρούν. Εφαρμογή ειδικών σκευασμάτων τοπικα επιταχύνουν την ουλοποίηση και αφήνουν αόρατες ουλές. Ο ασθενής μπορεί να γυρίσει στις καθημερινές ασχολίες του μετά τις δύο μέρες αλλά δεν λίγοι αυτοί που αγνοούν το οίδημα και επανέρχονται στην καθημερινότητα από την επομένη της επέμβασης.

Εκτρόπιο

Εκτρόπιο ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία το κάτω βλέφαρο στρέφεται προς τα έξω. Συχνά είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης του δέρματος, που επέρχεται με την πρόοδο της ηλικίας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δακρύρροια, βλεννώδεις εκκρίσεις και αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι, ενώ έμμεσα μπορεί να επηρεαστεί και η όραση. Άλλες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν εκτρόπιο είναι διάφοροι τραυματισμοί, χημικά ή θερμικά εγκαύματα, παθήσεις όπως το ουλώδες πεμφιγοειδές και οι αλλεργίες.  Προκειμένου να προληφθεί ενδεχόμενη βλάβη στο μάτι, μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη. Αυτή συνίσταται στην αποκατάσταση της θέσης του βλεφάρου και γίνεται με τοπική αναισθησία.

Εντρόπιο

Εντρόπιο ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία κάποιο από τα βλέφαρα (συνηθέστερα το κάτω) στρέφεται προς τα μέσα. Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια το τρίψιμο των βλεφαρίδων στο μάτι, με αποτέλεσμα πόνο, ερυθρότητα, αντανακλαστικό βλεφαρόσπασμο και δακρύρροια. Από την τριβή των βλεφαρίδων με τον κερατοειδή μπορεί να προκληθεί απόπτωση του επιθηλίου, έλκη, θολερότητες και νεοαγγείωση του κερατοειδούς, με άσχημες συνέπειες για τον οφθαλμό και την όραση. Το εντρόπιο διακρίνεται σε γεροντικό, σπαστικό και ουλώδες, με συνηθέστερο το πρώτο, το οποίο παρατηρείται κυρίως σε ηλικιωμένους άνω των 70 χρόνων. Η θεραπεία της τριχίασης (της τριβής των βλεφαρίδων στον κερατοειδή) μπορεί να είναι παροδική (αφαίρεση των παθολογικών βλεφαρίδων με ειδική λαβίδα) ή μόνιμη, με καταστροφή του θυλάκου των παθολογικών βλεφαρίδων με διάφορες μεθόδους, όπως η διαθερμία, η κρυοπηξία, το ArgonLaser και η ηλεκτρόλυση. Όταν οι μέθοδοι αυτές δεν αποδίδουν, προσφεύγουμε στη χειρουργική αποκατάσταση του εντροπίου που προκάλεσε την τριχίαση.